Churros z sosem czekoladowym, czyli hiszpański smażony smakołyk z ciasta parzonego.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej (do sosu)
- łyżka mleka (do sosu)
Przygotowanie:
- Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i solą.
- Dodajemy mąkę i ucieramy na małym ogniu, aż do powstania gładkiej masy odchodzącej od ścianek garnuszka.
- Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do momentu połączenia składników (masa będzie gęsta, dlatego do łączenia jej z jajkami polecam użyć miksera).
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa piekarniczego lub dekoratora do ciast w formie strzykawki (końcówka rękawa powinna być w kształcie gwiazdki o średnicy 1-1,5 cm).
- Po rozgrzaniu oleju zmniejszamy ogień (optymalny poziom tłuszczu to około 3 cm).
- Wyciskamy kawałki ciasta do tłuszczu i smażyć około 1 minutę.
- Po uzyskaniu złotego koloru obracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.
- Wykładamy na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Sos czekoladowy otrzymamy poprzez roztopienie połamanej czekolady i dodanie łyżki mleka.
- Gotowe churros posypujemy cukrem pudrem (można dodać odrobinę cynamonu).
Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage’u:

Smacznego
2 komentarze
hmm, wygląda przepysznie 🙂 pozdrawiam!
Ubóstwiam! Z pyszną płynną czekoladą… mniam!