Sezon na grzyby rozpoczęty. Kurki kupimy teraz w każdym markecie i na każdym ryneczku, a z nich wyczarujemy przepyszny kremowy sos do makaronu, ziemniaków, mięs, kopytek i innych dań. Wart wypróbowania 🙂
Zapraszam do lektury przepisu na makaron szpinakowy w sosie kurkowym.
Smakuje równie dobrze z innymi rodzajami grzybów.
Składniki (na 3 porcje)
- 400 g kurek
- duża biała cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 300 g makaronu szpinakowego pappardelle lub tagliatelle
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
- łyżka oliwy
- szczypta tymianku
- opcjonalnie parmezan do podania
Wykonanie
- Na trzech łyżkach masła i oliwie rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy minutę.
- Kurki dokładnie oczyszczamy (zwłaszcza w zakamarkach). Odcinamy końcówki nóżek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy na patelnię do cebuli. Solimy i smażymy na małym ogniu do momentu puszczenia soku grzybowego.
- Dodajemy pozostałą łyżkę masła. Mieszamy i wlewamy śmietankę.
- Zagotowujemy mieszając.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Doprawiamy solą i białym pieprzem według uznania. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Całość posypujemy parmezanem.
Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage’u

