Powszechnie wiadomo, że pieczenie mięsa jest zdrowszą alternatywą smażenia, zwłaszcza tego w oleju. Kolejnym atutem tej techniki kulinarnej jest uzyskanie soczystej i aromatycznej potrawy, takie właśnie są skrzydełka pieczone według poniższego przepisu.
Choć lista składników wydaje się długa, komponenty zalewy można swobodnie dobierać według upodobań. Oto moja propozycja 🙂
Składniki (3 porcje):
- skrzydełka kurczaka
- 2 torebki ryżu
- średnia cebula
- przyprawa do mięsa
Składniki zalewy:
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- szczypta chilli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- opcjonalnie łyżkę masła
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy gotową przyprawą do mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce.
- Do żaroodpornego naczynia wsypujemy ryż, a na nim układamy pokrojoną w plastry cebulę.
- Wodę wlewamy do garnka, dodajemy resztę składników, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie przyprawione skrzydełka układamy na cebuli. Delikatnie wlewamy zalewę, tak aby nie spłukać przypraw z mięsa.
- Naczynie przykrywamy (tutaj z powodzeniem można wykorzystać tzw. sreberko) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180[°C]. Pieczemy przez około 50 minut na środkowym poziomie. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy przykrywkę. Dzięki temu skórka będzie cudnie chrupiąca.
Dodatkowe informacje:
- Skrzydełka można śmiało zastąpić udkami, podudziami czy też nóżkami.
Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage’u:
